Skötsel

 

Dörrar

För att skjutdörrarna skall glida lätt är det viktigt att puts och smörja dem regelbundet. Torka rena glidytorna med en ren trasa och därefter spruta på siliconspray på både skena och glidkloss. (uppe och nere). Detta behöver göras på framdörren ca en gång i månaden, bakdörren och takluckor en gång per år. Saltvattnet gör att skenorna torkar extra mycket på framdörren.

Puts

För att båten skall hållas fin och hålla värdet är det viktigt att regelbundet skölja av eller tvätta båten. (Tvätta aldrig med medel i solljus)

Vaxa båten 1-2 gånger per år. Speciellt viktigt är däcks- och takkanterna som utsätts för mycket solstrålning.

Kolla med jämna mellanrum att bilgen är tom med handpumpen. På Alfan samlas vattnet i bagage utrymmet framför hytten så det ser man bara man lyfter mellanskivan.

Kontrollera att det inte finns skräp i regnvattensjälvlänsarna. Kolla samtidigt att alla klämmare, kranar, slangar och skarv inte läcker och ser bra ut. (Gäller ej Alfan) Spola självlänsarna helst några gånger per säsong med tryck slang. Speciellt björkfrön är besvärliga.

Vinter

Tag upp din båt före det kommer is. Till vintern lönar det sig att ta in i värmen all lös textil i båten mattor, dynor, flytvästar mm.

Täck in båten om den inte är under tak. Ni kan lämna smala ventilations springor på dörra och takluckor dock så att inte djur kommer in. Ifall Ni använder pressening var nogrann att den inte kommet åt att skava i vinden.

Ladda batteriet och koppla loss kabelskon så batteriet är losskopplat under vintern. Lägg därefter alla brytare på ON läge för att skydda kontakt ytan mot korossion.

Botten

Måla bottnet med epoxigrundfärg före bottenfärgen för att skydda skrovet från fukt. Detta är specielt viktigt om man använder båten en långsäsong. Själva bottenfärgen rekommender vi att man målar varje år ett nytt lager ( hellre tunt varje år än varannat år, det har visat sig att färgen hålls bättre om man målar regelbundet och då undviker man att färgen börjar flaga i någotskede.)

se vattenlinjer